وقتی سوالی در ذهنمان ایجاد میشود و دنبالش میریم، اطلاعاتی که بدست میآید ماندگاریش خیلی بیشتر خواهد بود. مثلا کسانی که کتاب زیاد میخوانند اکثرا اول به فهرست کتاب نگاهی میاندازند و بعد ذهنشان شروع به کشیدن یه نقشۀ کلی میکند و شروع به طرح سوال میکنند. همین کار باعث میشود خیلی مشتاقتر و مفیدتر کتاب رو بخوانند. وقتی ذهن درگیر سوالی میشود، قدرت تمرکز به شدت بالا میرود. چون مدام به دنبال جواب سوالش است و هر چیزی را که ببیند به آن ربط میدهد تا شاید بتواند اطلاعاتی برای جواب پیدا کند. همین سیکل پیداکردن جواب باعث ماندگاری بیشتر جواب است.
سوال خوب پرسیدن هم نوعی تکنیک است ، نوعی مهارت است که با مرور زمان و وقت گذاشتن روی آن میتوان به تسلط رسید.
من فکر میکنم سوال خوب پرسیدن هم مثل خوب گوش دادن خیلی مهم باشد. پس خیلی خوب میشود که دنبالش برویم و این مهارت را وارد زندگیمان بکنیم.
خوب سوال پرسیدن هم یسری ویژگیها دارد که کمی از این ویژگی ها را اینجا نوشتم:
سوالی که میپرسیم باید بدانیم که دنبال چه جوابی هستیم.
اکثرا وقتی سوالی میپرسیم، جنس جوابها یا از جنس اطلاعات هستند یا از جنس نظر شخصی و تفاسیر. پس بسیار مهم است که چگونه سوال بپرسیم تا به جواب مد نظرمان برسیم.
مثلا اگر به دنبال پاسخی از جنس نظر شخصی هستیم بهتر است اینگونه سوال بپرسیم: “نظرت در مورد آن چیست؟” یا “خیلی دوست دارم نظرتو بدونم.”
اینگونه طرف مقابل شروع به تفسیر میکند و نظر شخصیاش را در مورد صورت سوال بیان میکند.
چیز دیگری که خیلی مهم است، شخص یا سورسی است که از آن سوال میشود. باید دقیقا بدانیم تا چه حد باید جواب صحیح و دقیق باشد.
آیا نیاز به یه نظر صحیح در این خصوص دارم؟
آیا نیاز به نظر یه کارشناس یا متخصص را دارم؟
آیا پاسخم را میتوانم در یک قضاوت خوب یا یک تفسیر خوب پیدا کنم؟
سوالات آری و خیر نپرسید
چون جواب کاملی را دریافت نمیکنید. متوجه نمیشوید پاسخی را که دریافت کرده اید از جنس اطلاعات است یا نظر شخصی!
سوالاتی که میپرسیم باید حالتی را داشته باشند تا مخاطب شروع به فکر کردن بکند. سوالایی مثل چهکسی ، چگونه ، چرا ، چه زمانی سوالاتی هستند که مخاطب برای پاسخ به آنها کمی به خود زحمت فکر کردن میدهد اما سوالاتی مثل به نظر خوبه؟ به نظرت درسته؟ و… به پاسخ های آره و نه ختم میشود و ممکن است پاسخ های کاملی هم نباشد.
در جوابهایی که مخاطب میدهد کمی عمیقتر شویم.
مثلا بپرسیم “چرا اینجوری بهتره؟” ” چی باعث میشه که فکر کنی این بهتره؟” “میتونی دلیلشو برام واضح تر بگی؟” ” خیلی مشتاقم در مورد جوابت بیشتر فکر کنم میتونی برام بیشتر توضیح بدی؟” و…
سوالایی نپرسیم که به طرف مقابل حس بازجویی دهد!
بهتره از سکوت هم گهگاهی استفاده کنیم. خوب گوش کنیم. خیلی از ماها گوش میدهیم تا بتوانیم جواب دهیم! باید یاد بگیریم طوری گوش دهیم که پاسخ سوالمان را پیدا کنیم. خوب گوش دادن و وقفه ننداختن در صحبتهای طرف مقابل یک نوع احترام محسوب میشود و بیشتر کمک میکند تا طرف مقابل پاسخهای درستتر و واضحتر و بدرد بخور تری را بدهد.
یک میکرواکشن برای اینکه خوب سوال بپرسیم این است که وقتی کتابی را باز کردیم به فهرستش نگاهی بیاندازیم، سوال طرح کنیم، و بعد با خواندن کتاب به دنبال پاسخ برسیم. اگر هم میانه های کتاب پاسخ را یافتیم، سوال دیگری را طرح کنیم تا این قفل تا آخر کتاب قفل بماند و تمرکزمان بیشتر شود.
در کتاب لئوناردو داوینچی هم ذکر شده که استاد عادت داشت موضوعات را از زوایای مختلف ببیند، سوال طرح کند. و بعد ذهن خود را به چالش میکشید تا پاسخ سوال را پیدا کند. از تمام چیزهایی که بهم ربط داشتند و ربط نداشتند هم استفاده میکرد!
طرح کردن سوال خوب کار ساده ای نیست اما با وقت گذاشتن بر سر این موضوع میتوانیم جوابهای شایستهتر و صحیحتری را پیدا کنیم.
۲ دیدگاه. Leave new
امممم بده یا خوبه داخل هر نظر سلام کنیم؟اممم فکر کنم بد نباشه پس سلام
> خیلی از ماها گوش میدهیم تا بتوانیم جواب دهیم! <
خوب نوشتین.درسته اغلب افراد به این درد دچار هستن.
برای همه گاهی پیش میاد که چیزی رو در گذشته دور به طرف مقابل گفتن و بعد از عمری؛امروز همون حرفا یا نظرات یا سوالات یا جواب ها رو از طرف مقابل میشنون؛
ولی طرف پیش خودش فکر میکنه که این حرفا نتیجه ذهنی خودش بوده و شما از اون بی اطلاع هستید.
من یه همچین چیزی میگم در زمان نبودن؛
که متاسفانه خیلی از افراد به این مورد مبتلا هستن.زمانی که دارن به صحبتی گوش میدن حتی گاهی صحبتی که جواب سوال خودشون بوده؛به صورت ارادی و یا غیر ارادی گاهی با شنیدن جمله ای ذهنشون منحرف پیدا کردن جواب برای اون تک جمله میشه؛این مورد خوبه ولی اگر بتونن به گوش دادن ادامه بدن.یعنی یک: داخل حرف طرف مقابل نپرن و دوم: علاوه بر این ذهنشون رو به زمان حال برگردونن.
راه حل سادشم اینه که سکوت کنن و از این مطمئن باشن که جوابشون و یا نظرشون در ادامه صحبتها میادش
بیایم سکوت کردن رو هم به اندازه حرف زدن یاد بگیریم :)
مسیر عزیز
سلام :)
خیلی خوشحال شدم که برداشتتون و طرز فکرتون رو نوشتید تا استفاده کنیم.
جالب بود و با حرفاتون هم موافقم.
شاد باشید :)